Villa Magnolia Kućni red Kontakt Italiano EnglishDobrodošli u vilu Magnolia! Činjenica da ste baš Lovran odabrali za svoj odmor znak je da Vam nije stalo do vreve kakvu nudi obližnja Opatija ili druga turistička mjesta. Lovran neće sve iznijeti odmah pred Vas: ovdje ćete morati sami istraživati, zavlačiti se u labirint uličica srednjevjekovnog gradića, u gajeve lovorika vila kakva je i Magnolia. Zato ćete biti i primjereno nagrađeni zadovoljstvom kakvo su osjetile već tisuće i tisuće gostiju koji pohode Lovran od 1898., kada je i službeno proglašen lječilištem, ili još ranije, kada su se u malom ribarskom i pomorskom mjestu zaustavljali knez Metternich ili saski kralj Friedrich II August.

Vila Magnolia jedna je od najatraktivnijih u Lovranu. Građena je 1904.-1906. po nacrtima slavnog bečkog arhitekta Carla Seidla koji je zaslužan za podizanje više značajnih zgrada na Opatijskoj rivijeri. Vila je u početku nosila ime Klein, po svojoj vlasnici, barunici Louise Klein von Wiesenburg, a neko vrijeme znali su je i pod nazivom San Nicol, po svecu-zaštitniku pomoraca kojemu je posvećena i kapela u neposrednoj blizini. Seidl je imao istančan osjećaj za prirodno i kulturno okružje, pa je i vila Magnolia arhitekturom na najbolji način uklopljena u pejsaž, a nikla je uz ulicu poznatu i kao Villenstrasse, u neposrednoj blizini još jednog znamenitog Seidlovog djela- vile Frappart.

Ne treba sumnjati da su nekadašnji aristokrati znali uživati. I danas, za čovjeka umornog od putovanja i nemira kojemu ga izlažu posao i svakodnevica, ne postoji boljeg lijeka od šetnje obalnim putem koji se pruža u duljini od nekoliko kilometara i prolazi neposredno pod terasom vile Magnolia. Mir se može potražiti i u ponekom kutku velike okućnice, na šljunčanim stazama, među kopijama spomenika razasutim vrtom, klupama s vidicima koji obuhvaćaju čitav Kvarnerski zaljev, pergolama i kamenim vazama s raskošnim reljefima. Zahtjevnije će oko na pročelju vile, među lođama, terasama i neorenesansnim stupovima, otkriti i lunetu s mozaikom koji prikazuje dva anđela- kopiju detalja Raffaellove Sikstinske Madonne, a pred ulaznim vratima i kameni reljef svetog Nikole.

Kada se, okrijepljeni svježim zrakom, vratite u vilu, proglašenu spomeničkom vrijednošću prve kategorije, naći ćete se u središnjoj dvorani s bogato ukrašenim kaminom, okruženi secesijskim mesinganim kvakama i drugim tragovima ukusa prijašnjih vlasnika i starih vremena. Baš kao što vila Magnolia izrasta iz neusporedivo starije kuće kraj nje, tako će se i Vama učiniti da su dani provedeni u vili pomogli da se i u Vašem izvornom ambijentu osjećate bolje tijekom ostatka godine. A kvarnerske vedute, u kojima ste uživali i koje ćete nositi u sebi kud god pošli, tjerat će Vas da im se uvijek iznova vraćate.Web Studio d.o.o.